Градина » Как се правят лимонови дръвчета

 Как се правят лимонови дръвчета

Ако са ви харесали плодовете на някое лимоново дръвче у ваш приятел, и вие лесно може да се сдобиете със същия сорт. Не е нужно да засявате семка, че после да присаждате пъпка от дръвчето на приятеля. Ще чакате дълго докато роди. Вземете си клонка и я вкоренете. Получените по този начин растения бързо прораждат.

Как става това:

Насипвате в саксия торопочвена смес, която покривате с 3-5 см пласт чист речен пясък. Вземате от лимоновото дръвче добре развита клонка, но не стара, а от последния растежен импулс, вече вдървесинена. От нея приготвяте един, два или повече резника.
Резникът се състои от 3-4 листа. Долните едно-две премахвате на пълно, а от останалите изрязвате около 1/3 до половина. Така подготвен го забождате във влажния пясък до 2-3 мм дълбоко. Покривате саксията с найлонов плик, за да поддържате висока влажност, и я поставяте на шарената сянка под някое дърво. Щом видите (след около месец) да се появява филизче, значи резникът е пуснал корени.
Това може да направите по всяко време на годината, но юли месец е най-подходящото време.

Автор: Васил Желев

Представяме Ви:

Нар на перваза - за благополучие

Нарът (Punica granata) е дребно листопадно дърво или храст, ценно плодно и лечебно растение. В природата се среща в субтропиците на Мала Азия и Европа. В много страни се счита за символ на благоденств...

Краставици ще берете от декември до юни

Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни з...

Циклама се сади през май

В рода на цикламата (Cyclamen) има над 15 вида, сред които само няколко са подходящи за отглеждане навън. За нашата страна от значение е C. europeum, която се среща в Търновско, Средни Родопи, Средна ...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало