Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на хладно с пъпки в спящо състояние. Когато този момент е пропуснат, целта може да бъде постигната и със зелен калем, взет от желания сорт, който отглеждате в двора или сте го харесали у някой съсед и приятел.
Между присаждането със зрели и със зелени калеми под кора няма разлика или почти няма. Клонът или стъблото с дебелина около 5 см, който ще служи за подложка, се прерязва напречно, отрезът се заглажда и се правят един или два вертикални среза на кората. За калеми се използват зелени филизи, започнали да се вдървесиняват. Калемите се приготвят с по две пъпки, както ако са зрели, само че в случая листата им се премахват, като остава само част от дръжките им. Подпъхват се във вертикалните срезове, привързват се, а хоризонталният отрез на подложката и връхните отрези на калемите се покриват с овощарски мехлем. Не след дълго листните дръжки по калемите окапват. Това е указание за сполучливо присаждане. Пъпките в основата на дръжките се развиват и до есента израстват като силни леторасти.
Подходящият срок за такова присаждане е докъм 20 юни, за да има време леторастите да узреят напълно до настъпването на зимата.
През октомври можете да си засадите дръвче за украса във вашата дворна градина. Изберете подходящото за него място, изкопайте му посадъчната ямка. Нейният обем трябва да бъде най-малко колкото два път...
Този род е описан през 1753 г. и носи името на шведския ботаник Тиландз (1640-1693). Съществуват повече от 400 вида, които са разпространени от югоизточната част на САЩ до Аржентина и Чили. Тиландзият...
След падналите проливни дъждове има сериозна опасност от разпространение на сиво гниене в лозето. Причинител на това заболяване е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Тя презимува като склероции и мицел вър...
Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...