Градина » Дойде време и за лешниците

 Дойде време и за лешниците

Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е лесното отделяне на от куполите и падането на земята. Но имайте предвид, че най-рано окапват кухите черупки или болните плодове.

Обработете площта отдолу

За да оберете напълно храста, преди това трябва да подготвите площта отдолу. При изкуствено затревената почвена повърхност подготовката се състои в окосяване на тревата и брануване за запълване на малките неравности по почвата. Почвената повърхност около храстите трябва да е изравнена и уплътнена. Дори и малките неравности и наличието на буци или мека почва водят до загуба на лешникови плодове и до замърсяването на продукцията.
При поддържане на почвената повърхност като черна угар се изисква по-голяма подготовка. Освен всички обработки през периода преди беритбата на лешниците плoщта се подравнява и валира.
Последните приготовления за осигуряване на равна повърхност около лешниковите насаждения трябва да приключат до към края на август-началото на септември.
Преди прибирането окапалите лешници се събират с гребло. Останалите плодове се обрулват или се берат ръчно от храстите или дървото.
Почистването от куполите, буците пръст, празните плодове, листата и клонките се прави или на мястото на беритба, или под навес.

Измиване, сушене и складиране

При ръчното прибиране лешниците, идващи от градината са прашни, кални, с полепнали по тях листа. Измиването им предшества изсушаването им. Оптималната температура за това е от 32 до 38 градуса. Ако произведените количества лешници не са особено големи, плодовете могат да бъдат изсушени при естествени условия - разстлани върху сух под с дебелина 15-20 см. Периодично трябва да се разбъркват.
Съхраняването на влажни или недостатъчно изсушени лешници не бива да се допуска дори и за кратко време защото ядките плесенясват или губят от аромата си. Оптималната влажност при съхранението е 8-10%. Изсушените ядки се съхраняват в сухи и проветриви помещения в подходяща опаковка, нормално за период от около една година.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Как се отглеждат дългите тиквички?

Отглеждането на дългите тиквички по нищо не се различава от грижите, които полагаме за тиквичките за готвене. Почвата трябва да бъде добре обработена и наторена. Засаждат се в средата на април 2-3 сем...

Стени от растения защитават зеленчуците

Стара градинарска практика е създаването на кулисни посеви в градините. Това са ивици от високо растящи видове, които правят завет на зеленчуците и ги предпазват от по-силни пориви на вятъра. Напослед...

Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...

Златозадката напада внезапно овошките

Намножи ли се, в състояние е да унищожи овощни градини, горски дървета и декоративни храсти. Характерно за нея е, че се появява в голямо количество (каламитет) внезапно. Има я навсякъде у нас. Просто ...

Начало