Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е лесното отделяне на от куполите и падането на земята. Но имайте предвид, че най-рано окапват кухите черупки или болните плодове.
Обработете площта отдолу
За да оберете напълно храста, преди това трябва да подготвите площта отдолу. При изкуствено затревената почвена повърхност подготовката се състои в окосяване на тревата и брануване за запълване на малките неравности по почвата. Почвената повърхност около храстите трябва да е изравнена и уплътнена. Дори и малките неравности и наличието на буци или мека почва водят до загуба на лешникови плодове и до замърсяването на продукцията.
При поддържане на почвената повърхност като черна угар се изисква по-голяма подготовка. Освен всички обработки през периода преди беритбата на лешниците плoщта се подравнява и валира.
Последните приготовления за осигуряване на равна повърхност около лешниковите насаждения трябва да приключат до към края на август-началото на септември.
Преди прибирането окапалите лешници се събират с гребло. Останалите плодове се обрулват или се берат ръчно от храстите или дървото.
Почистването от куполите, буците пръст, празните плодове, листата и клонките се прави или на мястото на беритба, или под навес.
Измиване, сушене и складиране
При ръчното прибиране лешниците, идващи от градината са прашни, кални, с полепнали по тях листа. Измиването им предшества изсушаването им. Оптималната температура за това е от 32 до 38 градуса. Ако произведените количества лешници не са особено големи, плодовете могат да бъдат изсушени при естествени условия - разстлани върху сух под с дебелина 15-20 см. Периодично трябва да се разбъркват.
Съхраняването на влажни или недостатъчно изсушени лешници не бива да се допуска дори и за кратко време защото ядките плесенясват или губят от аромата си. Оптималната влажност при съхранението е 8-10%. Изсушените ядки се съхраняват в сухи и проветриви помещения в подходяща опаковка, нормално за период от около една година.
Растенията се пръскат най-много през вегетационния период. Задължително е обаче да се спазват няколко изисквания. Пръскайте с малко количество разтвор и с възможно най-дребни капки. При препарати с ко...
В началото на вегетацията филизенето е полезна операция, която ще се отрази добре на овощните дървета. Тя се състои в премахването на излишните филизи още в началото на тяхното появяване. По този начи...
Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с кру...
Брашнестата мана е много опасна за ябълковите дръвчета. Някои сортове са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за не...