Лозата се напада от няколко вида акари, сред които най-честия е жълтият. Има го навсякъде из страната ни, където с отглеждат лози. Понякога пораженията от него са много чувствителни. С напредването на есента мъжките акари умират, а женските се скупчват по стотици под старата кора на лозите, където презимуват успешно. Напролет ще се разпълзят към нежните леторасти и младите листа, за да смучат сок. Не след дълго ще започнат да снасят и яйцата си. От тях ще се излюпи първото поколение. Скоро ще го последва второто, после третото и така цели 7-8 поколения до гроздобера. Вредят и възрастните акари, и току-що излюпените ларвички, като смучат сок. От убожданията листата пожълтяват, после потъмняват и загиват. Леторастите остават недоразвити и чупливи, а по зърната ще се образува ръждивокафяв налеп, който просто ще ги прави нежелани за консумация.
Една от най-важните мерки срещу жълтия лозов акар е обелването на старата кора. Обелва се навсякъде, където я има – по стъблата, кордоните, рамената. После се хвърля в огъня. Ако все пак са останали акари по лозите, те ще загинат, изложени на преките зимни студове.
За борба с акарите има и химически средства, разбира се, с които се пръска през лятото. Но когато се предприема есенната мярка – почистването на старата кора, до тях може и да не се стигне.
Климатичните условия в нашата страна са много благоприятни за развитието на голям брой диворастящи овощни растения. Някои от тях са родоначалници и много близки до културните видове, като киселицата, ...
Това правило се налага от факта, че ранният зеленчуков разсад се сее през януари и февруари, когато мократа почва по-скоро ще стане на кал за тухли, отколкото благоприятна хранителна среда за младите ...
Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) навлезе в нашата страна неотдавна и стана един от най-опасните неприятели на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито. Напада също патладжана, картофите, ...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...