Градина » Полейте черешата след като я засадите

 Полейте черешата след като я засадите

Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесени с почвата, с която ще се запълва ямката независимо от основното торене.
С остра овощарска ножица се опресняват некалусиралите рани на корените, а счупените се премахват. Необходими са два работника – единият поставя посадъчната дъска така, че в двата й странични вреза да попаднат двете допълнителни колчета, а в централния й врез – стволът на дръвчето. Корените на черешата се разполагат правилно в ямката. Засипват се с влажна рохкава земя, от време на време дръвчето се стръсква, почвата се притъпква добре неколкократно от периферията на ямата към дървото. След засаждането то трябва да остане отвесно, а мястото на присаждане да е 5-6 см над почвената повърхност, тоест след окончателното слягане на почвата да е на височина, на която е било в питомника.
Около засаденото дръвче се прави околостъблена чаша и то се полива с 15-20 л вода.
За да предпазите засадените дръвчета от студа през зимата, трябва да ги обвиете с амбалажна хартия, царевични или слънчогледови стъбла, но не и с полиетилен.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Накарайте зокумът да цъфти обилно

Зокумът, наричан още олеандър (Nerium oleander) залага цветните пъпки в края на лятото и през есента, при това по върховете на едногодишните клончета (леторасти). Затова след прецъфтяването на всеки ц...

Побързайте да засеете ранното зеле

Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...

Октомври е времето на зимния чесън

Зимният чесън образува много едри растения с широки, сочни, крехки листа и дебело лъжливо стъбло. Луковиците са едри с тегло около 35 г, с 14-15 скилидки, обвити в бели или мръснобели, не много плътни...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Начало