Важно агротехническо мероприятие при отглеждане на зеленчуковите растения е загърлянето, защото много от тях имат тази особеност да образуват допълнителни (адвентивни) корени, когато стъблата им допират до умерено влажна почва. Целта на загърлянето е също така да се запазят и укрепят растенията от вятъра, да се предизвика образуването на нови, допълнителни корени (домати, патладжани, краставици, тикви, тиквички, пъпеши, дини, зелеви култури), да се увеличат клубените (картофи), да се етиолират растенията (аспержи, ендивия), да се запазят младите растения от измръзване ( ревен), а се заринат с пръст измитите от дъждовете корени и клубени. Загърлянето обикновено се извършва за повечето зеленчукови култури при втората копан. То става като около стъблата на растенията се натрупва умерено влажна почва, а не суха, защото ще се влоши водният режим около същите.
Загърлянето трябва да се практикува редовно, защото то стимулира образуването на новите корени, с които се подобряват условията за хранене на растенията, стават по-устойчиви срещу действието на вятъра. При нашия климат загърлянето на зеленчуците през вегетацията подпомага развитието на културите и увеличава добива им.
Розите, които се отглеждат в саксии, изискват повече грижи, но тяхната стихия е създаването на неповторима обстановка в жилището. При засаждането им трябва да съобразите големината на саксията със сор...
Светлината е особено важна за растежа и развитието на зеленчуковите растения. Някои от тях са силно светлолюбиви и не понасят засенчване. При по-слаба светлина силно светлолюбивите растения се изтегля...
Може да не забележите веднага, че купата с камъчета до прозореца на съседката ви всъщност е странно растение. Неговата прилика с речните камъни му е донесла и популярното название "живи камъни". Литоп...
Топкарамфилът, сполучливо наречен от народа ни и самакитка, може да остане на едно и също място повече години, но много бързо губи декоративната си стойност. Затова се отглежда като двегодишно растени...