Градина » Не забравяйте да загърлите картофите

 Не забравяйте да загърлите картофите

Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите ни схеми и срокове са необходими и съответните грижи през вегетацията. Грижите за картофите се свеждат до борба с плевелите, напояване, борба с болестите и неприятелите. Картофите се нападат от много болести - вирусни и гъбни. От вирусните най- разпространени са черна шарка, мозайка, къдравост и др, затова използвайте обезвирусен посадъчен материал. От гъбните болести най-опасна е маната, препарати срещу която може да намерите във всяка агроаптека. От неприятелите най- разпространен е колорадския бръмбар.
Когато картофите достигнат височина 8- 10 см може да извършите първото окопаване. Обикновено това става 14- 21 дни след засаждане. С него може да подхраните с азотен тор, ако не сте торили или ако сте предвидили да го внасяте двукратно. При евентуално осланяване или измръзване на растенията подхранването с азот и окопаването стимулират възстановителните им способности и образоването на нова листно- стъблена маса. Когато растенията достигнат височина 20- 25 см се извършва второ окопаване (загърляне). Целта на загърлянето е да се създадат оптимални условия за клубенообразуване. Преди картофите да са покрили междуредията и да са започнали да цъфтят може да извършите трето окопаване и второто им загърляне. Загърлянето е важна грижа за картофите. То се извършва, като около стъблата натрупвате умерено влажна и рохкава почва, която взимате от междуредията. Тя трябва плътно да обхваща стъблото, за да се образуват клубени. Някои стопани мислят, че високото загърляне на растенията води до образуване на повече и по-едри клубени. Високото загърляне обаче нарушава правилния температурен, воден и въздушен режим на почвата. За това като съвет избягвайте да практикувате този начин.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Брашнеста мана по гербера

Брашнестата мана е много разпространена по цветните култури и в този смисъл не отминава и герберът. Причинява се от гъби. По повърхността на заразените листа, стъбла и цветове се появява бял брашнест ...

Кавказката райска ябълка не се бои от студ

Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...

Позатопли се, засаждайте летния чесън

Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега оста...

Кога се сади пиперът

Независимо дали сами сте произвели или закупили разсад, пиперът се разсажда, когато почвата в градината се е затоплила достатъчно и е минала опасността от късна пролетна слана. Пикираният разсад за ра...

Начало