Градина » Засейте ряпата в точния момент

 Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна са й необходими 80-90 дни, за да направи качествени кореноплоди. Практиката е установила подходящия срок – края на юли в по-хладните райони и началото на август в по-топлите.
Ако сте решили да си отгледате ряпа, подгответе мястото, като обработите почвата на около 20 см дълбочина. Оформете ниска леха. Подходящата ширина е 1-1,2 м, а дължината е според това колко ря-па искате да отгледате или колко позволява теренът. За предсеитбено торене може да използвате 20 г амониева селитра, 40 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат на квадратен метър. Няма да сгрешите, ако вместо тези торове използвате добре угнил органичен тор по около кофа за квадратен метър, но голяма ще е грешката ви, ако торът е пресен или полуразложен. В такова състояние ряпата хич не го понася и ако направи някакви кореноплоди, те ща се уродливи, с лоши вкусови качества, негодни за консумация.
Семената засейте на редове през 30 см един от друг в плитки до 2-2,5 см браздички. На квадратен метър засейте не повече от един грам семена. До поникването поливайте всеки ден. Семената никнат за около 5 дни. След това може да разредите поливките според условията. Когато пониците образуват втория същинс-ки лист, проредете растенията така, че разстоянието между тях в редовете да е около 10 сантиметра. Към края на октомври – началото на ноември ряпата ще е готова за прибиране. Съхранява се лесно в прясно състояние и през зимата е източник на ценни за човешкия организъм вещества.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Берете малините, за да не промените сорта

Отглеждането на посадъчен материал от два пъти плододаващи през годината сортове малини не е както при обикновените, поради тяхната биологична разлика. Те образуват плодовете си върху зелени издънки в...

Подгответе мястото за новите фиданки

Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещест...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Съхраняване на ябълки и круши

Съхранието на плодовете трябва да се извършва при ниски положителни температури /0.5-1°С/, висока относителна влажност / 90-95%/ и вентилация или проветряване, за да се препятства образуването на конд...

Начало