Градина » Нахранете аронията

 Нахранете аронията

Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискванията на аронията от началото на пролетта до средата на лятото. Аронията реагира много добре на торене с органични и минерални торове.
Оборският, фосфорният и калиевият тор се внасят на аронията през две години през есента, като се заравят чрез прекопаване или с дълбоката обработка на почвата. Тези торове може да се разхвърлят върху цялата площ, като на един декар се дават 3-5т оборски тор, 60-80кг суперфосфат и 25-30кг калиев сулфат.
Аронията се подхранва с азотни торове , които са бързо действащи . Те се внасят ежегодно в началото на разпукването на пъпките на аронията. Азотния тор обикновено се внася от двете страни на редовете на ивици с ширина 40-50 см.Дозата на азота (амониева селитра ) е 15-20 кг/дка. Ако почвата, на която се отглежда аронията, е по-лека, подхранването с азотни торове трябва да става на два пъти - половината от нормата рано напролет , а другата половина се дава в края на месец май.
Когато аронията се отглежда при сухи условия без напояване и пролетните валежи не са достатъчни, за препоръчване е половината от азотния тор да се дава към края на октомври, а другата половина рано напролет. Ако има възможност, в началото на месец юни аронията се подхранва с торова течност, като една част от нея се разрежда с около 10 части вода или пък се шербетува с размит във вода оборски или птичи тор.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя...

Ягодите се садят през септември

Септември е най-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените ...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъ...

Начало