Градина » Пуснете слънцето при гроздето

 Пуснете слънцето при гроздето

През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е моментът, в който може да допринесе с още нещо за натрупването на повече захари. Начинът е много прост и се нарича прореждане на листата. Състои се в откъсването на някои листа, които засенчват гроздовете. В промишленото производство трудно се прилага, защото изисква много работна ръка, но за дворната асма е съвсем по силите на семейството.
Без колебание и капка съжаление може да откъснете всички листа, които се намират под гроздовете. Те са стари, неактивни и не допринасят за изхранването на зърната. Нещо повече, може да са повредени от болести и премахването им е само от полза. По-горе разположените само се прореждат така, че гроздовете да се огряват от слънцето. Не бива и да се излагат изведнъж на прякото действие на слънчевите лъчи, ако са били силно засенчени, за да не се получат пригори. Затова тази работа трябва да се върши надвечер или в късния следобед. От такива съображения много добре ще постъпите, ако извършите прореждането на два-три пъти в течение на няколко дни – ще постигнете желаната постепенност.
Прореждането, освен че допринася за натрупването на повече захари, ароматни и багрилни вещества, допринася за по-доброто проветряване. Това пък е условие да не загнива гроздето.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Славната глориоза се caди сега

Глориозата разтваря големите си красиви цветове в средата на лятото. В превод от латински нейното име означава gloria - слава и тя напълно оправдава името си. За отглеждане е добре да подберете продъл...

Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се ...

Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...

Килата е истинско бедствие за зелето

Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...

Начало