Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долната страна на листата петната са вдлъбнати и се покриват със сиво-виолетов спороносен налеп. При силно напетняване листата прегарят и могат да загинат цели растения.
Гъбата, причиняваща болеста мана по спанака, се развива при хладно и влажно време. Патогенът се запазва в растителните остатъци и в семената. Оптималната температура за развитие на патогена и за заразяване е 5,5 градуса.
Борбата
- Унищожавaне на растителните остатъци, след прибиране на реколтата;
- Прилагане на тригодишно сеитбообращение и пространствена изолация както от миналогодишните посеви, така и между пролетните и есенните площи, заети със спанак;
- Спанакът да се засява на проветриви места, върху дренирани площи;
- Да се използват семена от незаразени посеви. Обеззаразяване на семената чрез потапяне в затоплена до 50 градуса вода за 25 минути.
- Третиране на растенията с фунгициди в ранните фази от развитието им. Няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се ползват препаратите за растителна защита, които са регистрирани за борба с обикновените мани при други култури сас следните активни бази: диметоморф, манкоцеб, металаксил и симоксанил.
След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Н...
Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, к...