Градина » Не оставяйте зокума жаден

 Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, не се притеснявайте, че зокумът ще пострада. Той се нуждае от преки слънчеви лъчи. Трябва обаче да се съобразите с това, че през цялата зима растението е било на сянка и при рязкото изваждане навън има опасност от изгаряния, затова преди изнасяне на открито се държи една седмица на полусянка.
Ако се случи да завали, това е добре – зокумът обича краткия освежаващ дъжд, а освен това той ще измие листата.
Тъй като пие много вода, поливайте олеандъра обилно и следете почвата му да не пресъхва. Ако стои на слънце, може да ви се наложи да го поливате два пъти на ден.
Лятото е и най-подходящото време да размножите зокума. За тази цел трябва да отрежете полувдървесинени резници. Засадете ги в саксия с градинска почва, като можете да добавите и пясък, покрийте го със стъклен буркан или прозрачен плик и го поставете на светло, но не слънчево място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо ми боледува мушкатото?

Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...

Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...

Закалете разсада

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, ч...

Зелен фасул виси на низи

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Начало