Градина » Немезията цъфти цяло лято

 Немезията цъфти цяло лято

Родът на немезиите начислява около 50 вида, разпространени в Южна Африка. Това са едногодишни и многогодишни тревисти растения или полухрасти. Стъблата им са изправени, разклонени, с около 30-60 см височина. Листата са с линейна форма, срещуположни, приседнали, цели или назъбени по края. Цветовете са жълти, бели, пурпурни, събрани във връхни кичести съцветия. През февруари е най-подходящото време да се прави разсад от това интересно и непретенциозно цвете. Немезията се използва за оформяне на лехи, бордюри и за изящни редове. Отглежда се и като стайно растение. Сполучливо се комбинира с други видове и във висящи кашпи.
Немезия струмоза в своята родина Южна Африка расте като многогодишно растение. Цветовете й не са големи - около 1,5 см в диаметър. Те винаги имат ярко жълто петно в края на венчелистчето. Стъблото е с височина около 40 см. Първоначално е изправено, но с течение на времето започва да се наклонява под тежестта на съцветието. Размножава се чрез семена и вкореняване на резници. Обича слънцето и свежия въздух. Не е задължително почвата да е постоянно влажна.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Грижи за лозите по време на цъфтежа

В основните лозарски райони цъфтежът на лозите започва в края на май-началото на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да го ускори. В места с по-хладен климат цъфтежът настъпва ...

Киселият трън преобразява градината

Лукс и истинско удоволствие е да се наслаждавате в градината си на красотата на киселия трън (Berberis). Той е бодлив храст, но с много разнообразни форми. Има видове с вечнозелени, както и такива с о...

Можете да си отгледате нарциси и от семена

Нарцисите могат да се размножават и със семена, които се образуват след кръстосано опрашване. Плодът на нарциса е продълговат или овален трикрилен и тригнезден. Той е едър и месест в триделна кутийка....

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Начало