В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и се оставят на слънце. Тази достатъчно трудоемка работа оправдава напълно вложените усилия. При пресаждането на постоянно място такива закалени растения по-бързо се адаптират и по-малко боледуват.
В първите дни на май се подхранва: 10-15 г амониева селитра и 10-15 г калиев сулфат на 10 л вода. След подхранването разсадът се полива обилно с вода, като се отмиват остатъците от торовете, попаднали върху растенията. Разсадът се полива внимателно, не бива да се мокрят листата.
През третата десетдневка на май за втори път се подхранва с комплексни торове: 25-30 г на 10 л вода.
Успоредно с това трябва да се подготвя мястото за засаждане на патладжаните. Дебелината на насипния слой да бъде не по-малка от 15 см. Патладжаните обичат рохкавите, плодородни почви. Почвата се разрохква, подравнява. Схемата за засаждане може да бъде достатъчно свободна - 60x40 см. Патладжаните трябва да бъдат добре осветени, само тогава те се чувстват комфортно.
С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...
Беритбата на плодовете от ремонтантните малинови сортове (Люлин и Херитидж) обикновено започва към 15-20 август, в по-топлите или по-прохладните райони –около една седмица по-рано или по-късно. Растен...
Домати на открито се отглеждат с предварително произведен непикиран разсад или чрез директна сеитба на семената (безразсадно) на много добре подготвени за целта площи. Разсадът се произвежда в неото...
Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика...