Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика да се предшества от резитба. След нея остава само онази част, която се покрива с пръст. Резитбата обаче следва да се извърши след окапването на листата, а през октомври голяма част от тях все още са зелени и снабдяват растенията с хранителни вещества. Когато окапят обаче, дъждовете са разкаляли почвата, така че никак не е подходяща за разравяне и натрупване върху лозичките. Изводът е един:
Няма смисъл да се чака края на листопада!
За резитбата от значение са само първите 2-3 пъпки в основата на лозовите пръчки. Тях предпазваме от измръзване. Нищо не пречи в хубав ден още в началото на октомври да ги покрием с почва, а резитбата да отложим за пролетта. Оттук нататък не ни интересува дали ще вали, дали ще е студено или ще си имаме друга работа. Останалите зелени и пожълтяващи листа по незагребаната част от пръчката ще продължат да си вършат работата, образувалите се в тях хранителни вещества ще се оттичат към корените и растенията ще навлязат в зимния период добре запасени. Напролет ще разровим пръста и ще изрежем пръчките на чепчета с по две очи (пъпки).
Впрочем така може да се постъпи не само с младите лози, но и със старите, които са формирани чашовидно в райони, където загребването е неотменна мярка.
Фаленопсисите, които се продават по магазините, като правило, могат да растат в един субстрат 1-2 години. Те не трябва да бъдат пресаждани веднага след като са придобити. Стърчащите във всички страни ...
Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръ...
Тази болест, къдравост по прасковата, е разпространена из цялата страна. Най-вече страдат дръвчетата в по-хладните и влажните райони. Нищо обаче не гарантира сигурността на прасковите и по другите мес...
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...