От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често измръзват цветовете и завръзите. Това става най-вече при по-рано цъфтящите видове - праскова, кайсия, бадем, джанка, череша. Не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите.
През фазата на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 3, минус 4 градуса. Цветовете издържат до минус 1, минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 0,5, минус 1 градуса. Прасковата във фаза млади завързи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.
Необичайно повишение на температурите в края на зимата и началото на пролетта също се отразява неблагоприятно. То предизвиква преждевременно развитие, особено при рано цъфтящите, и това често е причина за пролетни измръзвания. Когато се задържат ниски температури до началото на пролетта и след това настъпи рязко затопляне, също е опасно. В тези случаи цъфтежът е експлозивен, за по-кратко и опрашването се затруднява. Ниските положителни температури, валежите и ветровете по време на цъфтежа също са неблагоприятни. Причината е, че се затруднява летежът на пчелите, а попадналият прашец върху близалцето не може да покълне и да извърши оплождане.
За да предпазите ягодите от замърсяване и загниване, в края на масовия цъфтеж покрийте междуредията със слама, талаш, сухи горски листа, дървени стърготини. Около 500 кг са достатъчни за един декар. П...
У нас са застъпени три начина за оглеждане на моркови - предзимно засяване, ранно пролетно и късно полско производство. Научни изследвания доказват, че предзимните посеви гарантират по-ранна и по-ка...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида - с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние облеп...