Колорадския бръмбар е истинска напаст за картофите, патладжана и за безколовите домати. Насекомото развива от едно до три поколения годишно. И възрастните бръмбари, и ларвите могат да опоскат всичките листа на стръка. Освен с химични средства може да справите с бръмбара и с биологични. Става дума за екстракти от някои растения или препарати, разработени на основата на биологично активните вещества, които самите растения изработват за собствена защита. Такива са два растителни вида, представители на семейство Compositae - вратига и пиретрум. Ще свърши работа също екстракт от дървестния вид Azadrachta indica, формулиран като препарат под името Нимазал Т/С.
Общото за повечето растителни екстракти с инсектицидно действие е горчивият вкус на биологично активните вещества в тях.
За да има ефект, вратигата може да се отглежда в междуредията на картофите. А може да се пръскат растенията с отвара от суха дрога (1 кг за 10 литра вода ).
Пиретрумът се прилага, когато разцъфнат повече от половината жълти цветчета, през юни-юли. Изсушава се на сянка, смила се и се приготвя суспензия със състав: 200 г прах (дрога ), 200 г минерално масло и 40 г сапун за 10 л вода. Може да се използува водна настойка. 200 г съцветия се киснат за 10-12 ч в 10 л вода. Съцветията на пиретрума се използват и за обгазяване на оранжерии срещу насекоми и акари. Трябва обаче да се знае, че изложен на слънцето, прахът от дрогата на пиретрума бързо губи от силата си .
Нимазал Т/С се прилага в доза 300 мл на дка срещу колорадския бръмбар.
Тъй като препаратите, разработени на растителна основа, имат кратко последействие, при необходимост пръскането се повтаря.
Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...
Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...
През вегетацията в лозовите насаждения се извършват резитби на зелено за регулиране на растежа и плододаването на лозите и подобряване микроклимата им. Една от тях е филизенето, с което се премахват и...