Градина » Лимонът също се нуждае от резитба

 Лимонът също се нуждае от резитба

Как се оформя короната на младите лимонови дръвчета, е особено важно както заради декоративните им качества, така и за плододаването им. Формирането започва още през първата година. Чрез прищипване и резитба се създават нискоразклонени растения с правилно разположени скелетни клони в короната. Мнението, че лимоните не трябва да се режат, е неправилно и неоснователно.
През лятото цитрусовите се отглеждат на открито. За да имат повече завръз, помогнете им с изкуствено опрашване. Това особено важи за сортовете с дефектни цветове. Когато завръзите започнат да наедряват, увеличете по-ливките, това ще ги задържи. През първата половина на лятото подхранвайте, за да се увеличи захарното съдържание на плодовете и да се намали горчивият привкус, който имат при отглеждане в стайни условия.
Когато есенните температури паднат до 3 - 4° С, цитрусовите се прибират вкъщи. Зимуват на светло място при температура 6 -7° С и рядко се поливат. Не бива да се държат до южни прозорци и разместването им през зимата от едно място на друго е недопустимо.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дюлите Асеница са много издържливи

Сортът е получен чрез кръстоска от Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Не е особено взискателен към климат и почва, затова може да вирее на всички подходящи места за дюлеви насаждения. Дървото расте...

Пазете плодните дръвчета от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често из...

Кавказката райска ябълка не се бои от студ

Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...

Започнете пръскането срещу сачмянката от есента

Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...

Начало