Градина » Окосете ягодите, за да родят повече догодина

 Окосете ягодите, за да родят повече догодина

След като оберете ягодите, има какво да правите в тях. Първо трябва да окосите листата и да премахнете ластуните, да подхраните, полеете и окопаете лехите.
Докъм средата на юли е желателно да окосите насаждението. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе ще се повредят растежните пъпки. След това листната маса се събира и изгаря, за да се унищожи по-голяма част от вредителите. На следващата година ще имате повече и по-здрави плодове.
Ако обаче закъснеете, растенията няма да могат да възстановят листната си маса до края на лятото, ще заложат по-малко цветни пъпки и добивите ще са пониски. Затова на места с надморска височина над 900 м това мероприятие почти не бива да се прави.
Новите листа се формират 15-20 дни след окосяването. А някои склонни към ремонтантност сортове, какъвто е Редгаунтлет, дават значително количество плодове през есента.
Важно е да се знае обаче, че не се премахват листата на едногодишни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нахранете овошките с растителна пепел

Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растени...

Растителни отвари морят насекоми и акари

Листните въшки не обичат вратигата • 1 кг зелени растения от вратига се заливат с 10 л вода, варят се 2 часа, прецеждат се, добавя се 40 г сапун. Този препарат се използва срещу листни въшки, стъ...

Все още може да сеете моркови

Рано напролет кореноплодите на засетите предзимно моркови ще ви дарят с ценни за човешкия организъм вещества: каротин (провитамин А), витамини В, и В2 и минерални соли - желязо, калий, калций. Когато ...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Начало