Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, а около 12-15 дни след това лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва.
Когато този процес е на лице, трябва да приберете главите. Следете синоптичната прогноза и изберете продължително хубаво и сухо време. Извадете главите ръчно - чрез изскубване. При по-тежки и сбити почви използвайте мотичка в градините и нож-скоба в нивите, с който се прерязва кореновата система.
Извадените глави обезателно трябва да се просушат за около седмица. Затова ги наредете на земята в редици. След просушаването изрежете стъблото заедно с листата на 4-5 см над шийките. Следва сортиране на луковиците – подберете само здравите глави, без механични повреди и болести. Едва тогава наредете главите в щайги и ги съхранявайте в сухи помещения с ниска положителна температура. Следете влажността в помещението, тъй като при висока влажност на въздуха луковиците започват да загниват.
Цитрусовите дървета в саксия обикновено не стават по-високи то от 1.20 м - 1.50 м, въпреки че повечето не порастват повече от 60 см. Кумкват образува изправено стъбло, докато на портокалите, лимоните ...
Прибирането на реколтата от ябълките и сливите не е повод за успокоение в борбата с ябълковия и сливовия плодов червей. Периодичните пръскания през сезона на вегетацията се прекратяват, но има много в...
В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната. Семеначетата се получават от семена ...
Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...