Градина » Просветлете короната на овошките

 Просветлете короната на овошките

След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече.
Короната се сгъстява, затова е нужно просветляване. Премахват се силните клонки, които растат навътре в короната - една от две кръстосващи се или успоредно разположени една над друга клонки. Постепенно се премахват и част от засенчените клони, разположени под скелетните, и част от слабите и засъхващи клонки. Просветляването става за няколко години, не наведнъж. През този период се прави ограничено съкращаване. В практиката се допуска грешка, като се прерязва връхната част на силните едногодишни дървесни клончета. Така се сгъстява короната и се отразява зле на плододаването.
Когато дървото е в пълно плододаване, растежът му постепенно отслабва, част от обрастващата дървесина започва да съхне. Резитбата трябва да се засили. Необходимо е просветляване на короната в периферията, където клонките са увиснали и преплетени. Трябва по-силно да се съкратят и застаряващите плодни клонки. Колкото по-слаб е растежът, толкова по-силна трябва да е резитбата. Целта е да се получат силни клончета, които да заместят застаряващите 5-6 годишни плодни клонки. Когато се появят лакомци, само се разреждат, защото още на следващата година по тях израстват силни плододаващи клонки.
След пълното встъпване на дървото в плододаване, водачът се премахва до последния скелетен клон. А скелетните клони - до последните скелетни разклонения.
Когато плододаването намалее, се прави частично подмладяване на дървото. Скелетните клони и скелетните разклонения се съкращават с около 1/3 от дължината им над някоя силна и по-изправено растяща клонка.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се отглеждат ягоди в саксия

Ако искате да си отгледате ягоди в саксия, сега е моментът да ги засеете. Изберете едри, добре узрели ягоди и ги претрийте през сито. Промийте в чаша с вода, и оставете да се утаят. Излейте водата с ...

Първите корнишони са готови към 25 юни

Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включител...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Начало