След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече.
Короната се сгъстява, затова е нужно просветляване. Премахват се силните клонки, които растат навътре в короната - една от две кръстосващи се или успоредно разположени една над друга клонки. Постепенно се премахват и част от засенчените клони, разположени под скелетните, и част от слабите и засъхващи клонки. Просветляването става за няколко години, не наведнъж. През този период се прави ограничено съкращаване. В практиката се допуска грешка, като се прерязва връхната част на силните едногодишни дървесни клончета. Така се сгъстява короната и се отразява зле на плододаването.
Когато дървото е в пълно плододаване, растежът му постепенно отслабва, част от обрастващата дървесина започва да съхне. Резитбата трябва да се засили. Необходимо е просветляване на короната в периферията, където клонките са увиснали и преплетени. Трябва по-силно да се съкратят и застаряващите плодни клонки. Колкото по-слаб е растежът, толкова по-силна трябва да е резитбата. Целта е да се получат силни клончета, които да заместят застаряващите 5-6 годишни плодни клонки. Когато се появят лакомци, само се разреждат, защото още на следващата година по тях израстват силни плододаващи клонки.
След пълното встъпване на дървото в плододаване, водачът се премахва до последния скелетен клон. А скелетните клони - до последните скелетни разклонения.
Когато плододаването намалее, се прави частично подмладяване на дървото. Скелетните клони и скелетните разклонения се съкращават с около 1/3 от дължината им над някоя силна и по-изправено растяща клонка.
Бактерийният пригор напада основно костилковите овощни видове, особено кайсията, черешата и вишната. Признаците на болестта се появяват върху всички растителни органи. Част от инфектираните листни и ц...
За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...
Струпясването е много разпространена болест по крушите и ябълките и има голямо стопанско значение. Причинява се от гъбата Venturia pirina (за крушата) Venturia inaequalis (за ябълката). Струпясванет...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...