Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат джуджуба или китайска фурма. Най-характерно за него е голяма продължителност на живот - над 100 години. Студоустойчив и сухоустойчив е. Може да се оформя се като храст, висок до 4 м, или като дърво, което достига до 8 метра.
Клоните му са кафяво-черни с шипове. Листата са овално-удължени, голи и лъскави. Въпреки че всеки цвят цъфти само по един ден, цъфтежът продължава около три месеца - от май до юли с дребни, жълти цветчета, събрани в основата на листата. Богати са на нектар. Плодчетата са червено-кафяви, подобни на маслина. Съдържат около 63 % захари, витамин С, белтъчини, ябълчна киселина, пектин, танин и др.
Хинапът е сухоустойчив и затова може да се развива на чакълести карбонатни почви. Понася сянка, но най-добре се чувства на южно изложение. Той може да се размножава със семена, особено когато ще се ползва за жив плет. Тогава растенията са покрити с бодли. Културните сортове, без бодли е най-добре да размножавате чрез издънки или отводи.
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...
Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъся...
Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...
За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкорене...