Коледният кактус (Schlumbergera Hybriden ) произхожда от Бразилия и принадлежи към листните и разчленени кактуси. Независимо от името си цъфти не само около Коледа. При добри грижи той ще ви радва с богат цъфтеж три пъти в годината. Освен обичаното висящо растение, в последно време се предлагат и изправени стьбла. Това е облагороден сорт върху основообразуваща подложка.
Осигурете му почивка след цъфтежа
Подходящо за кактуса е светло или полусенчесто място. През летните месеци обаче растението предпочита да стои на открито. Справя се добре с нормалните стайни температури, но през есента и зимата е добре да стои на хладно (10-15°С). При температура над 22°С не се образуват цветни пъпки. През летните месеци се полива редовно с мека вода със стайна температура. По време на цъфтежа поливането се намалява. За да ускорите растежа на коледния кактус, от време на време торете с нормална пълноценна тор вместо със специалната тор за кактуси. След всеки цъфтеж растението се нуждае от почивка, която трае около 4 седмици. През това време се държи почти сухо. Щом се покажат първите цветни пъпки, започнете да поливате с повече вода. През март растението се пресажда и се слага на малко по-топло място.
Внимание! Щом се появят цветни пъпки, растението не се мести.
Размножаване
От многогодишните растения се отрязват листни резници. Мястото на разреза съхне в продължение на 8 дни, след което се засажда в субстрат с високо съдържание на торф
Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...
Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...
Може би имате в градината сортове, които не ви харесват - вместо да ги изкоренявате, можете да ги преоблагородите. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната ...
Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...