Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитате обаче, ако сте в район, където понижението на температурите до 4-5 градуса под нулата настъпва късно.
Ако искате да опитате, още в първата десетдневка на август трябва да си засеете разсада. Лехата ще оформите толкова голяма, колкото да задоволите нуждите си, а това ще рече, че може да е и по-малка от 0,25 кв.м. Важно е да размесите почвата с напълно угнил оборски тор или компост. Добре ще е ако засеете семената по предварително маркирани редове на 5 см един от друг. След като ги положите по редовете, покрийте ги с пласт торопочвена смес, дебел 0,5-1 см и полейте внимателно под формата на ситен дъжд (с пръскалка), за да не разрушите покривката и да разместите семената, ако полеете с лейка на едри струи. След поникването оскубете растенията, където са нагъсто, така че между тях да има 3-4 см разстояние. Така няма да има нужда от пикиране. Поливайте и плевете и след месец растенията ще бъдат готови за засаждане.
Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...
Повече от 500 вида метличина виреят в Европа, Азия, Северна Африка и Америка. Те са едногодишни, двугодишни или многогодишни растения. Въпреки че сме свикнали метличината да е синя, в природата и в ку...
Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...
Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...