Градина » Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

 Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

Кога да засеете семената на пипера, зависи от района, в който живеете. Определящ е моментът, когато ще можете да изнесете растенията на открито. Това става, след като е преминала опасността от късни пролетни слани.
За производството на пикиран разсад от пипер са необходими 60-65 дни. Оптималният срок е до средата на февруари. Ако обаче сте закъснели, бихте могли да ускорите поникването, като засеете предварително покълнали семена във влажна почва.
Пиперът, който е топлолюбива култура, започва да никне при 12-15 градуса, но расте най-добре при 20-25 градуса въздушна температура и 20-23 градуса почвена. За засяване на семената са необходими подходящи сандъчета, терини, купи или тавички, които ще напълните с качествена торово-почвена смес. След това изравнете повърхността на почвата в съда. Маркирайте редовете на 4-5 см и засейте семената на 1-1,5 см едно от друго. Добре е почвата, с която ще се подсипят семената, да съдържа около 50 % едър речен пясък. След подсипването леко притиснете с длан или с дъсчица и полейте с хладка вода. Използвайте лейка с решетка, за да не се изровят семената. След това завийте с полиетилен или хартия, така ще се осигури равномерно поникване.
След като растенията поникнат, поставете разсада близо до най-светлия прозорец. Редовно поливайте младите стръкчета, но внимавайте да не ги преовлажните. Леко разрохквайте с клечка повърхността на почвата около растенията, така ще запазите почвената влага. Правете го много внимателно и гледайте да не засегнете нежните коренчета. Добре е да поставите термометър близо до сандъчето, за да следите непрекъснато температурата. Когато растенията „кръстосат" (при появяване на първата двойка същински листа), те са готови за пикиране.

Изборът е ваш

За ранно производство вие може да предпочетете сортове от типа капия - Албена (характеризира се с липса на антоциан), Златен медал, Хебър, Горнооряховски ран F1 (хетерозисен и е най-ранозрял). Друг тип е удължено-конусовидният, към който принадлежи сортът Сиврия. Това е сорт, който с кехлибарените си плодове с нежна ципа е подходящ за свежа салата, за готвене, за туршии и зеленчукови консерви. От типа долма (каба) може да използвате сортовете Калинков 800 и Марица. А от лютите - Джулюнска шипка и Бяла шипка.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Захванете си азалия от резник

Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...

Огненият пригор може да унищожи овошките

Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у...

Лозе се сади, щом отпусне студът

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Начало