Градина » Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

 Побързайте - закъснявате с ранния пипер!

Кога да засеете семената на пипера, зависи от района, в който живеете. Определящ е моментът, когато ще можете да изнесете растенията на открито. Това става, след като е преминала опасността от късни пролетни слани.
За производството на пикиран разсад от пипер са необходими 60-65 дни. Оптималният срок е до средата на февруари. Ако обаче сте закъснели, бихте могли да ускорите поникването, като засеете предварително покълнали семена във влажна почва.
Пиперът, който е топлолюбива култура, започва да никне при 12-15 градуса, но расте най-добре при 20-25 градуса въздушна температура и 20-23 градуса почвена. За засяване на семената са необходими подходящи сандъчета, терини, купи или тавички, които ще напълните с качествена торово-почвена смес. След това изравнете повърхността на почвата в съда. Маркирайте редовете на 4-5 см и засейте семената на 1-1,5 см едно от друго. Добре е почвата, с която ще се подсипят семената, да съдържа около 50 % едър речен пясък. След подсипването леко притиснете с длан или с дъсчица и полейте с хладка вода. Използвайте лейка с решетка, за да не се изровят семената. След това завийте с полиетилен или хартия, така ще се осигури равномерно поникване.
След като растенията поникнат, поставете разсада близо до най-светлия прозорец. Редовно поливайте младите стръкчета, но внимавайте да не ги преовлажните. Леко разрохквайте с клечка повърхността на почвата около растенията, така ще запазите почвената влага. Правете го много внимателно и гледайте да не засегнете нежните коренчета. Добре е да поставите термометър близо до сандъчето, за да следите непрекъснато температурата. Когато растенията „кръстосат" (при появяване на първата двойка същински листа), те са готови за пикиране.

Изборът е ваш

За ранно производство вие може да предпочетете сортове от типа капия - Албена (характеризира се с липса на антоциан), Златен медал, Хебър, Горнооряховски ран F1 (хетерозисен и е най-ранозрял). Друг тип е удължено-конусовидният, към който принадлежи сортът Сиврия. Това е сорт, който с кехлибарените си плодове с нежна ципа е подходящ за свежа салата, за готвене, за туршии и зеленчукови консерви. От типа долма (каба) може да използвате сортовете Калинков 800 и Марица. А от лютите - Джулюнска шипка и Бяла шипка.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Какво представлява мостовото присаждане

Мостово присаждане се прилага при наличието на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сок...

Малко хидромелиорации за овощната градина

Ако мястото, където сте засадили или където ще засаждате овощните дръвчета има сравнително високи подпочвени води и от време на време се заблатява, мелиоративните мерки са наложителни. Затова използва...

Под младите ябълки поддържайте черна угар

Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цял...

Начало