Градина » Сейте праза направо в лехата

 Сейте праза направо в лехата

Това може да направите през всеки подходящ за работа ден на март до началото на април. Може, разбира се, да отгледате и разсад. Но избирате ли безразсадовия начин, ще спестите разсаждането и тюхкането около прихващането на растенията. Изобщо проблемите ще са по-малко.
Семената засейте на редове на разстояние 20-25 см един от друг. Редовете ще оформите като плитки браздички с върха на триъгълна мотика или друг подходящ инструмент. Постарайте се семената да попаднат по-рядко, за квадратен метър ви трябват 4-6 г. Дълбочината на сеитбата трябва да е 3 см, т.е. толкова дълбоки да са браздичките. После с изровената встрани пръст ще ги покриете. Редовете може да очертаете с върха на пръчка или ръба на летва съвсем плитко. Тогава трябва да покриете семената с около 3 см почва, най-добре торо-почвена смес. Притъпкване с ръчна трамбовка се отразява добре на поникването.
Когато растенията достигнат 10-12 см, проредете ги на разстояние около 15 см едно от друго. Изскубнатите стръкове ще засадите, ако има празни места в редовете. Но може да ви послужат и като разсад за нова площ.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Овошките също се филизят

В началото на вегетацията филизенето е полезна операция, която ще се отрази добре на овощните дървета. Тя се състои в премахването на излишните филизи още в началото на тяхното появяване. По този начи...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Подгответе моравата за зимата

Моравата обикновено заема голяма част от градината. Ако тя не отговаря на необходимите изисквания това ще се отрази неблагоприятно и на останалите градински елементи, което и налага да се спазват ясн...

Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...

Начало