Градина » Болното вино променя цвета си

 Болното вино променя цвета си

Коя е причината уж хубаво в началото вино след време да се пресече?

Има различни причини, които предизвикват пресичане на виното. Във всички случаи напитката е болна. Вие ще прецените защо това става при вас. Аз ще ви разкажа за три от по-разпространените заболявания.
Ако не стига киселина, напитката се пресича
Пресеченото вино променя цвета си и дава синя утайка. Обикновено това става при вино с недостатъчна киселинност. Предразположената към пресичане напитка се лекува, като се подсили с лимонена или винена киселина. Преди да се извърши това, се правят редица проби, за да се установят необходимите дози. Ето един пример: За да разберем дали напитката подлежи на пресичане, наливаме в чаша от нея и я държим при стайна температура 24 часа. Настъпят ли видими промени - размътване или утайка, виното е предразположено към пресичане.
За да го излекуваме, постъпваме по следния начин. Вземаме 5 еднолитрови бутилки и ги напълваме с това вино. Прибавяме им последователно по 1, 2, 3, 4 и 5 г винена киселина. Затапваме ги и ги оставяме в избата за една седмица. През това време ги разклащаме няколко пъти. После дегустираме и класираме на вкус. За пресичане в досег с кислорода наливаме от всяка бутилка в по една бяла порцеланова чиния, при еднакви условия на повърхност и дебелина на течността. Преценяваме промените и скоростта, в която стават, изразена в минути. По този начин установяваме най-удобната по вкус и устойчивост на въздуха проба. Така определяме най-подходящата доза винена киселина.

Лечение с лимонена киселина

Бели, розови, а даже и червени вина, изложени на широк достъп с въздух, понякога се размътват. Същите даже при бистрене и филтруване възвръщат бистротата си, но скоро отново се размътват. Това ненормално явление се нарича бяло пресичане. То се дължи на желязото и фосфорната киселина.
Предпазването става по следния начин. На първо място трябва да се избягва прибавката на фосфати в гроздовата каша преди ферментацията, за да улесни животът на ферментите. Те трябва да се сулфират с около 2-3 г за всеки литър 6-процентова серниста киселина. Така ще се увеличи киселинната енергия на виното и ще се поддържат в разтворено състояние фери-фосфатът и фери-калциевият фосфат, образувани като нормални продукти на виното.
Лечението е само с лимонена киселина. За да се установи нормалната доза, се постъпва както при синьото пресичане. Служим си с разтвор от лимонена киселина при такава гъстота, че 1 куб.см да съдържа 100 мг лимонена киселина. В петте бутилки се слагат последователно 1, 2, 3, 4 и 5 куб.см от лимонената киселина. След 48 часа се преценява дали виното реагира на въздуха. Ако и максималната доза – 50 г лимонена киселина на 1 хектолитър не е достатъчна, може да се извърши едно претакане на болното вино при широк достъп на въздух. Така ще се пресече и изхвърли голяма част от железният фосфат. Виното след това се третира с лимонена киселина, като дозата е по-малка от първоначално необходимата.

Автор: Георги Пехливанов

Представяме Ви:

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Можете да си захванете хирита и от листо

Хиритата, позната и като чирита (Chirita), е голям род от семейство Gesneriaceae, който включва около 100 вида, много оригинални тревисти растения, произхождащи от тропическите районите на Азия. Сред ...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Начало