Значителен брой от видовете и сортовете рози, които се отглеждат у нас, не понасят ниските температури. Те не са достатъчно студоустойчиви, затова в края на есента те се зазимяват. С това мероприятие се цели да се предотврати измръзването на розите. Особено чувствителни към ниските температури са чайните рози. При по-сурови зими обаче измръзват и по-студоустойчивите видове, каквато е нашата казънлъшка роза. Зазимяването на храстовидните чайнохибридни рози обикновено се извършва чрез натрупване на почва около всяко растение на височина около 20 см. Зазимяването трябва да се извършва в сухо време, защото в противен случай при валеж почвата може след това да замръзне и на по-голяма дълбочина и оттам да измръзнат по-ниско разположените клонки. Върху почвата допълнително може да се натрупа тънък пласт от листа или угнил оборски тор. Зазимяването с пресен оборски тор трябва да се избягва. Той отделя голямо количество топлина, което води при по-леки и топли зими до преждевременна вегетация. Облагородените на по-голяма височина рози (щамбови рози) се зазимяват чрез превиване на стъблата и заравяне на короните в почва. Можете да ги зазимите и чрез поставяне на слама между клонките и обвиване на короната със зебло. Зазимяването на розите трябва да се извършва в нашата страна от 20 октомври до 10 ноември. Отзимяването на розите се извършва в нашата страна в периода от 15 март до 15 април. Отзимяването трябва да се провежда внимателно без да се чупят клонки.
Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клемат...
Видимите външни белези на почвата отразяват някои физични, химични и биологични свойства. Различните слоеве, наречени хоризонти, са формирани от вътрешни процеси, които ни дават ценна информация. Осно...
Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...
Продължителното съхранение на гроздето зависи от редица фактори, като климатични условия, начин на отглеждане и самия начин на съхраняване. Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гро...