Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният прием на витамина се използва за профилактика на простудата и грипа. Веществото е силен антиоксидант, способен да унищожи свободните радикали. Приемът на ударни дози се използва като контраудар на грипните заболявания. Трябва да се има предвид обаче, че организмът усвоява не повече от 200 мг на ден. Останалото количество се изхвърля с урината и влияе на бъбреците. Изследвания, проведени в различни страни сред хора, които са приемали повече от 500 мг витамин С, показват, че дозата не само че не е намалила съдържанието на свободните радикали в кръвта, а даже го е увеличила. А свободните радикали са способни да разрушат клетъчната структура на ДНК.
В същото време витамин С помага на сърдечно болните и хипертониците. Доказано е, че прием на увеличена доза от витамина само за месец сваля кръвното с 9%. Ежедневният прием на 50 мг в продължение на 10 години намалява риска при хипертониците за развитието на исхемична болест на сърцето и инфаркт.
Витаминът се използва с успех и в комплексната терапия на предраковото състояние на стомаха. Установено е, че при пациентите, които са приемали в течение на 2 седмици по 200 мг, нормализирането на състоянието е ставало 5 пъти по-често. При раково болните едновременният прием на витамините С и Е повишава ефективността на химиотерапията. А едновременният прием на витамин Е в съчетание с витамин С и цинк предотвратява развитието на катарактата.
От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...
Копривата (Urtica dioica L.) е многогодишно двудомно тревисто растение с четириръбесто право стъбло, високо до 2 м, с пълзящо и разклонено коренище. Листата са срещуположни, назъбени, яйцевидни, тъмно...
Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...
Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, ч...