Диетични рецепти » Здравословните плодове и зеленчуци

 Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се борят успешно със свободните радикали, разрушаващи клетките и способстващи за по-бързото състаряване на организма. Накратко, плодовете и зеленчуците са храна, без която не можем, ако искаме да сме здрави,
красиви и доволни от живота!

Тиквички

Те са ценни за нас със своите фибри, витамини, минерали и олигоелементи, да не говорим за многото вода. На всичко отгоре са с ниска енергийна стойност - 15 калории за 100 г, и съдържат полезни въглехидрати - фруктоза и гликоза. В тиквичките откриваме и известно количество протеини, особено важни за тези от нас, които спортуват активно, понеже трябва да се вталят, Разбира се, пърженият вариант на зеленчуците не е за препоръчване и добре, че съществуват толкова много рецепти с варени на пара или запечени тиквички.

Вишни

С високо съдържание на кумарини (тонизиращи вещества, които повишават имунитета), ароматните плодове са изключително полезни за организма. Фолиевата киселина, витамин В и желязото в тях са доказано профилактично средство срещу хипертония, атеросклероза, анемия, нервни разстройства. Вишните се препоръчват като отхрачващо средство при бронхит и астма. Използват се при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Плодовете и отварата от листата им пък помагат при камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.

Грах

Неговите протеини, фибри и въглехидрати зареждат организма с много енергия, от която той черпи постепенно, в продължение на дълги часове. Грахът засища бързо, но без да повишава нивото на кръвната захар, стимулира активността на червата и ни помага да се преборим с констипацията. В него откриваме и значи телно количество витамини от група В, важни за мускулите и психическото ни рав новесие, както и витамин С, без наличието на който не можем да победим умората и инфекциите.

Ягоди

Тези плодове с изключително освежаващ вкус не ни товарят с много калории, напротив, заоблените сред нас няма да сбъркат, ако един ден седмично прекарат само на ягоди. В тях откриваме и значително количество магнезий, предпазващ от въздействието на стреса, калций, полезен за костната система, и желязо, без наличието на което можем да развием анемия. Най-важно от всичко обаче е присъствието на витамин С - 150 г ягоди покриват дневните ни нужди от него.

Зелен фасул

Благодарение на ниската си калоричност той може да бъде консумиран без всякакъв страх от надебеляване - в 200 г зелен боб има само 60 калории. Затова пък там присъстват 20% от необходимия ни за деня витамин А, 25% от препоръчваната доза витамин С, 10% от жизненоважните за психическото ни здраве витамини от група В. Необходимо е да споменем и фибрите, без които храносмилателната система няма да функционира нормално.

Домати

Те са нискокалорични, но съдържат много витамини и минерали, които ги правят безценни в очите на диетолозите. Става въпрос за наличието на впечатляващи количества калций, магнезий, желязо, цинк, фолиева киселина, витамини С и Е, Освен всичко останало повишената киселинност на зеленчуците стимулира отделянето на стомашни сокове и така подпомага по-доброто усвояване на храната. Доматите предпазват от някои видове рак и повишават имунната защита.

Карфиол

Щом се налага да свалим излишните си килограми, можем да разчитаме на вкусния зеленчук, 200 г от който ни дават само 50 калории. Не е за пренебрегване и фактът, че това количество карфиол съдържа повече от половината от дневната ни доза витамин С и задоволява 10% от нашите нужди от витамини от група В. В карфиола има много олигоелементи, активизиращи изхвърлянето на токсини, както и калий, от който зависи доброто състояние на бъбреците.

Череши

Доставят ни много въглехидрати, асимилирани светкавично от организма. За жалост 100 г череши има около 85 калории, така че склонните към напълняване не бива да прекаляват с тях. Плодовете ускоряват изхвърлянето на токсините, регулират чревната флора, дават енергия. Техните каротеноиди подмладяват организма и го предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, а фолиевата им киселина пре дотвратява риска от малформации при бебетата.

Кайсии

Забележителен източник на провитамин А, на калий, желязо, мед и магнезий, пресните и сушените кайсии премахват умората, стимулират отделянето на стомашни сокове, активизират дейността на червата и ликвидират констипацията. Според диетолозите са особено полезни, ако се консумират на закуска и по време на вирусни заболявания. Освен това кайсиите са сред първите плодове, които могат да бъдат давани спокойно на бебетата - естествено пасирани.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

5 факта за ориза

За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичк...

Омайничето помага при рак на стомаха

За лечебните свойства на омайничето е споменавал още Хипократ. Коренът има затягащо и болкоуспокояващо действие. Използва се при метеоризъм, болести на черния дроб, жлъчката, бъбреците, при бронхит, т...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

6 продукта, които стопяват мазнините

Ясно е, че има храни, които може да ви помогнат за по-доброто изгаряне на мазнините. Специалисти диетолози са установили, че сред продуктите, които ние консумираме, има 6, от които мазнините в човешко...

Начало