Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ананаса, са в пълен състав, минералите също заемат “внушителни позиции” - това са калий, желязо, мед, цинк, магнезий, калций, йод.
Защо е полезен?
Най-полезното вещество в ананаса се смята специален фермент, който нормализира усвояването на белтъците, който на свой ред помага на стомаха и червата, очиства кръвта и активизира имунитета.
Медиците са убедени, че ананасът помага при хипертония и атеросклероза. Той намалява повишеното кръвно налягане и съгласно последните научни данни отстранява холестериновите плаки от стените на кръвоносните съдове.
Вкусно лекарство
Неотдавна учените открили в стъблото на ананаса две молекули, които могат да помагат при лечението на рака. Едната от тях оказва стимулиращо действие на имунната система, а втората спира производството на специфичен белтък, който се намира в много ракови клетки. Опитите показали, че тези молекули намаляват темпа на растежа на туморите (със 70 %) в редица органи.
Борец за фигура
По време на ядене е полезно да се изпива чаша ананасов сок или да се изяждат две парчета от ананаса. Той отлично помага на смилането на рибата, месото, бобовите. А за сметка на високата концентрация на солите на калия той извежда от организма излишната течност. Освен това ананасът притъпява чувството на глад. Диетолозите предлагат даже един път в месеца да се правят разтоварващи “ананасови” дни.
Супер напитката се нарича витграс и се прави от пшеничени кълнове. Тя гарантира младост и красота, затова холивудските звезди я пият на закуска, преди занимания с йога и вместо енергетици. Тази тенден...
Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...
Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...
За родина на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Ев...