Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект.
Когато се надхвърли оптималната доза от баластни вещества, може да настъпи обезводняване на организма, да се получи дефицит на някои елементи, като желязо, калций, цинк и др., поради свързването им с баластните вещества и изхвърлянето им чрез фекалиите. Също така може да се затрудни превръщането на каротина във витамин А.
Съдържание на баластни вещества в 100 г продукт
Храни
Варено жито - - - - - - - - - - - - - - 40-50 г
Ръжен хляб - - - - - - - - - - - - - - 6,4-8,2 г
Пшеничен хляб с трици - - - - - - - - 6,3-7,1 г
Просо - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,5-8,0 г
Булгур - - - - - - - - - - - - - - - - 3,0-4,0 г
Типов хляб - - - - - - - - - - - - - - 2,9-3,7 г
Малини - - - - - - - - - - - - - - - - 3,8-8,5 г
Касис - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4,4 г
Круши - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,3-2,8 г
Ягоди - - - - - - - - - - - - - - - - - 1.8-2,7 г
Ябълки - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Праскови - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4 г
Череши, вишни - - - - - - - - - - - - 1,0-1,7 г
Сливи - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,0-2,3 г
Банани - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-2,0 г
Зеле - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,2 г
Салата маруля - - - - - - - - - - - - 1,5-2,0 г
Моркови - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-3,0 г
Картофи - - - - - - - - - - - - - - - - 1,1-2,2 г
Карфиол - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Червено цвекло - - - - - - - - - - - - 1,9-2,5 г
Чушки - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4-2,2 г
Лук - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-1,8 г
Спанак - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,7 г
Домати - - - - - - - - - - - - - - - - - - 0,9-1,8 г
Краставици - - - - - - - - - - - - - - - - 0,4-1,0 г
Зелен боб - - - - - - - - - - - - - - - - - 19,3 г
Зелен грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,8 г
Зрял боб - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,0 г
Жълт грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,3 г
Леша - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,1 г
Нахут - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10,2 г
фъстъци - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9,3-11,0 г
Ряпа - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,7 г
Праз - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-4,0 г
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...
Кокичето има силно лечебно действие и затова намира приложение в лечението на редица болести. То засилва слюноотделянето и потоотделянето, стеснява зениците. Прилага се при парези от различен характ...
Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...
Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес ...