Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма на банана не се знае. Бил е познат в Америка преди откриването й. За банана се споменава в индийския епос от VІІ-ІV в. пр. н. ера. Александър Велики се запознал с тази култура в Индия около 300 г преди н.е. В Месопотамия са намерени рисунки на банани от VІІІ в. на н. е. в един храм на Ниниве.
Видове
Бананите се консумират сурови и ограничено, преработени изсушени на прах или на брашно. От банани, мед, захар и какаово масло се приготвя бананов чипс. Това са от банани, богати на захар. Друг вид, наречени брашнени, наречени още планти, са основна храна, вместо хляб, в районите, производители. Съдържат скорбяла и се ядат варени. Във Филипините се култивира друг сорт, влакнодаен банан поради влакнините, добивани от листните дръжки, наричани манила, от които са правили чували, въжета за корабите и др.
Химически състав
Бананът съдържа до 80 % захари, нишесте, витамините А, С, В2, РР, У, калий, ябълчна киселина, каротин, пектин, целулоза и биологичноактивните вещества: серотонин, допамин, катехоламин. В обелките има много дъбилни вещества и провитамин А.
Лечебни свойства
Бананът се препоръчва като лечебно средство при язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаления на червата, колити, заболявания на черния дроб и бъбреците, високо кръвно налягане. Сокът на банана има лечебно действие при кръвотечение от стомаха и дванадесетопръстника, при дизентерия и холера. Прилага се като успокояващо и противогърчово средство при хистерия и епилепсия.
Ограничения
Зрелите банани не трябва да се ядат от болни със захарен диабет и повишена кръвна захар, повишена стомашна киселинност и при затлъстяване.
ЛЕКАРСТВО ЗА КОЖАТА
Бананът е много витаминозен, хранителен и биологичноактивен плод и това го прави широко приложим в козметиката. Месестата му част съдържа витамините А, С, В2, РР, У, каротин, калий, пектин, ябълчна киселина, влакнини и биологично активни вещества, катехоламин и серотонин. Върху кожата влияе епителизиращо и подновява клетките. Прилага се при всеки тип кожа и във всяка възраст. Меката част има свойството да храни и овлажнява сухата кожа, да попива мазнините на мазната кожа, а нормалната или застаряваща кожа се освежава и подмладява. Избират се здрави и узрели плодове за маски (презрелите нямат лечебно-козметично действие!). От бананите се приготвят каши за лицето, шията или ръцете.
Начин на приложение
Предварително кожата се почиства добре, измива се, попива се, а при мазната кожа се прави парна баня с лайка за 15 минути. Маските от банани се правят 1-2 пъти седмично. Кожата става по-здрава, гладка, сочна и мека.
При суха, загрубяла, лющеща се или старееща кожа
Приготвя се пюре от намачкан банан и затоплено сурово прясно мляко (по равни части), а по-добре и лъжичка растително масло. Лицето се намазва, включително и клепачите, лежи се спокойно 30 мин. После маската се сваля с леко обтриване и се оставя лицето да съхне. При остатъчна лепкавост, тя се измива с хладка вода.
При мазна кожа, разширени пори или при бръчки
Към банановата каша се прибавя 1 супена лъжица сок от лимон, кисела ябълка или грейпфрут, размесени добре и се нанася върху кожата. Престоява 40 минути и се измива със студена вода. Кожата губи мазнината си, порите се стягат и бръчките се заглаждат.
При нормална кожа
Достатъчно е да се нарежат парченца обелен плод или да се направи каша от леко намачкан плод. С маската се престоява 20 минути в легнало положение, без мимики. След това се сваля и лицето се изплаква с хладка вода.
Грижи за ръцете
Кожата на ръцете, която е загрубяла, повяхнала или набръчкана се измива добре, масажира се внимателно с растително масло, оставя се да попие и после се намазва с бананово пюре добре замесено с разбит яйчен белтък на пяна. Намазва се чак до лактите и ръцете се оставят в покой за 30 минути. Маската се сваля и кожата се изплаква със студена вода и оставя да изсъхне.
Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...
Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...
Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на яп...