Диетични рецепти » Карамфиловото дърво

 Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията.

Какво знаем за тази екзотична подправка?

Получава се от изсушените, неразцъфнали цветове на карамфиловото дърво (Syzygium aromaticum). Негова родина е Южна Азия. Отглежда се в тропическите области на Азия и Африка, най-много - в Индия и Източна Африка. На отделни места в Америка се среща като подивяло. Португалци и испанци пренасят подправката в Европа, През 18 век французите успяват да се снабдят с разсад.
Многогодишното тропическо растение от семейство Карамфилови достига височина 10-12 м. Листата са кожести, ланцетни или елипсовидни, срещуположни, събрани в гъсти групи. Плодовете са белезникава, жълтеникава или червена ягода, с вкус, подобен на кайсия. Всички части на растението съдържат карамфилово масло, чиято главна съставка е евгенол - 79,92%. Дървото цъфти два пъти в годината. За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки в момента, когато се обагрят в нежнорозово. Всеки, който ги употребява, може да ги познае - приличат на малки пи~ рончета. Тъмнокафяви или червеникави, имат силен приятен аромат, но парлив вкус. Може да ги срещнете едри (над 10 мм) или по-дребни (до 4 мм). Сушат се на слънце 4-5 дни, докато придобият червен или тъмнокафяв цвят. От 4 кг пресно набрани бутони се получава 1 кг подправка. Тя съдържа 20% етерично масло.

Къде се използва

В кулинарията карамфилът се употребява в маринати за месо и риба, за консервиране на зеленчуци и гъби. А също и при приготвянето на сладка, конфитюри, компоти от сливи, круши, тиква, много сладкиши. Подправката ароматизира ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Комбинира се добре с канела, но не се понася с пресни подправки, чесън и целина. Има и лечебен ефект - подобрява храносмилането, помага при очни болести, като антисептик я използват в стоматологията.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Киселото зеле - лек за стомаха

Киселото зеле освен вкусно е и изключително полезно. Още древните гърци са лекували раните си с него, а мнозина смятат, че е най-доброто средство срещу безсъние. Зелето прави чудеса за нервната систем...

6 продукта, които стопяват мазнините

Ясно е, че има храни, които може да ви помогнат за по-доброто изгаряне на мазнините. Специалисти диетолози са установили, че сред продуктите, които ние консумираме, има 6, от които мазнините в човешко...

Какви болести лекува сребърната вода?

Вероятно мнозина не знаят, че в състава на светената вода има сребърни йони. Среброто прави водата необикновена, способна да се бори и с мистичните демони, и с най-опасните вируси. През 30-те години н...

Джинджифилът пази от рак на дебелото черво

Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...

Начало