Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията.
Какво знаем за тази екзотична подправка?
Получава се от изсушените, неразцъфнали цветове на карамфиловото дърво (Syzygium aromaticum). Негова родина е Южна Азия. Отглежда се в тропическите области на Азия и Африка, най-много - в Индия и Източна Африка. На отделни места в Америка се среща като подивяло. Португалци и испанци пренасят подправката в Европа, През 18 век французите успяват да се снабдят с разсад.
Многогодишното тропическо растение от семейство Карамфилови достига височина 10-12 м. Листата са кожести, ланцетни или елипсовидни, срещуположни, събрани в гъсти групи. Плодовете са белезникава, жълтеникава или червена ягода, с вкус, подобен на кайсия. Всички части на растението съдържат карамфилово масло, чиято главна съставка е евгенол - 79,92%. Дървото цъфти два пъти в годината. За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки в момента, когато се обагрят в нежнорозово. Всеки, който ги употребява, може да ги познае - приличат на малки пи~ рончета. Тъмнокафяви или червеникави, имат силен приятен аромат, но парлив вкус. Може да ги срещнете едри (над 10 мм) или по-дребни (до 4 мм). Сушат се на слънце 4-5 дни, докато придобият червен или тъмнокафяв цвят. От 4 кг пресно набрани бутони се получава 1 кг подправка. Тя съдържа 20% етерично масло.
Къде се използва
В кулинарията карамфилът се употребява в маринати за месо и риба, за консервиране на зеленчуци и гъби. А също и при приготвянето на сладка, конфитюри, компоти от сливи, круши, тиква, много сладкиши. Подправката ароматизира ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Комбинира се добре с канела, но не се понася с пресни подправки, чесън и целина. Има и лечебен ефект - подобрява храносмилането, помага при очни болести, като антисептик я използват в стоматологията.
Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...
През зимата и пролетта ние постоянно боледуваме - я грип ще ни налегне, я някоя настинка, кожата повяхва, косите ни се чупят и падат, и ние се превръщаме в пасивни заложници на тези болести. Но безнад...
В много страни жълтото е цветът на раздялата. Но в Япония и Китай сред най-красивите подаръци са жълтите хризантеми, дарени на празник в знак на обич и преданост. Легендата В древни времена...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...