Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР, етерични масла, органични киселини, лесно усвоими минерали и микроелементи - желязо, фосфор, калций, йод, мед, кобалт.
Лечебни части
За медицински цели се използват корените и семената на зеленчука. От семената се извлича каротин (провитамин А), етерично масло, флавоноиди, спиртът чераниол и много други вещества, както и вещества с противомикробно и противораково действие. В корените има доста целулоза и магнезий, които активират перисталтиката на червата, извличат холестерола от организма, регулират обмяната на мазнините.
Лечебни свойства
• Морковите имат спазмоотпускащо действие върху сърдечните и кръвоносните съдове. Затова морковеният сок се прилага като допълнително лечение при стенокардия, хронична недостатъчност и инфаркт на миокарда. Действа за намаляване на болките и разрежда пристъпите.
• Провитамин А повишава устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания, при възпаления на бронхите, на щитовидната жлеза и особено срещу отслабване на зрението. Усилва зрителната острота и действа против възпаления на очите. Морковите се препоръчват на хора, които упражняват професии, свързани с напрежение на зрението (шофьори, летци, часовникари, плетачки, машинописци и др.) Недостигът на каротин в организма причинява "кокоша слепота" нощем и загуба на зрението.
• Морковите са предпазно и лечебно средство при хранителни смущения, запек, затлъстяване и артериосклероза.
• Морковите имат и пикочогонно, слабително, жлъчкоотделително, глистогонно действие и стимулират обмяната. По тази причина сокът от моркови се прилага при жлъчно-чернодробни болести, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, глисти, малокръвие, при кашлица, ангини и възпаления в устата.
Дозата е:
• За възрастни - сутрин и вечер на гладно по 200 мл сок
• При деца - по 1/2 кафеена чашка два пъти на ден
• За бебета с диария - двойно разреден сок с вода, като заместител на млякото.
Консумацията на моркови в сурово състояние е противопоказна при: язви на стомаха и червата в остра фаза, ентерити и колити и индивидуална непоносимост към моркови.
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...
Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко. За всеки случай, д...
Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...