Продукти:
• 800 мл прясно мляко
• 6 яйца
• 4 с.л. брашно
• 3 пълни с връх ч.л. желатин
• 1-2 банана
• 1 портокал
• счукани орехи и лешници
• 3-4 с.л. стафиди
• 2 с.л. какао
• плодове от сладко по избор: вишни, смокини, портокалови кори и др.
Начин на приготвяне:
На умерен котлон стопяваме захарта в млякото. Прибавяме разбитите с миксер жълтъци, заедно с брашното и малко вода на гладка каша. Бъркаме, докато сместа се сгъсти, без да й позволяваме да завира. Прибавяме накиснатия в малко хладка вода и набухнал желатин и го стопяваме в крема. Сваляме от котлона и го оставяме да изстине.
Разбиваме с миксер белтъците на твърд сняг. Обелваме банана и портокала, разполовяваме надлъжно банана, а портокала разделяме на резенчета и ги аранжираме красиво на дъното на кръгла къдрава кексова форма. Прибавяме разбитите на сняг белтъци лъжица по лъжица в млечната смес и объркваме добре с дървена лъжица.
Разделяме тази смес на две в различни купи. В едната разбъркваме какаото и изсипваме счуканите ядки. В другата слагаме стафидите, нарязаните на парченца плодове от сладко и парченца банани или портокали.
По желание на дъното на формата поръсваме стафиди, счукани ядки и пр. Изливаме част от кафявата смес върху плодовете на дъното, изчакваме леко да стегне /може да я сложим за малко в хладилник/, наливаме бялата, пак леко стягаме, доливаме какаов пласт и слагаме в хладилник за 3-4 часа да стегне.
Преди сервиране топваме за секунди формата в гореща вода, обръщаме я върху тортена чиния, гарнираме по желание с разбита сметана и режем крема на парчета като торта.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...