Продукти:
• 2 кг касис
• 600 г праскови
• 5 портокала
• 800 г захар
• 2 л вода
Начин на приготвяне:
Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа.
Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин.
Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...