Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания.
Емайлираните вани
Почистват по няколко начина:
• Приготвя се каша от сапун и малко амоняк, а също и топла содена вода /40 грама калцинирана сода на 1 л вода/. Насапунисва се ваната отвън и отвътре с кашата и след това се изплаква със содената вода. Ваната се почиства много добре, ако се търка с четка. Накрая се изплаква с чиста вода.
• Добро средство за почистване на ваната е и каша от фина дървесна пепел и газ. Може да се използува и пепел от изгаряне на слънчогледова или рицинова люспа и домашен сапун.
• Когато кранът на ваната изпуска капки вода, е необходимо да я предпазим от характерното „пожълтяване”, като същото се отстранява чрез премахване със сода бикарбонат.
• Жълти петна от капки вода по ваните се изчистват, като се изтъркват с разредена сярна киселина. След изтъркването повърхността трябва да се измие с топла вода. При търкането със сярна киселина е задължително да се използуват гумени ръкавици (за предпазване на кожата).
Почистване на цинкови вани
Цинковите вани се почистват с газ или амоняк. Посипва се върху суха кърпа разреден амоняк или газ и се търка ваната. След това тя се изплаква с обилно количество чиста вода и се изтрива със суха кърпа. Ако ваната е много замърсена, най-напред се търка със силно разреден разтвор от солна киселина, а след това с амоняк или с газ. При работенето със солна киселина трябва да се внимава, защото тя е агресивна към кожата. Лъскането на цинковите вани се извършва чрез старателно изтъркване със смес от спирт и тебешир, а след това с вълнена кърпа.
Почистване на фаянсови вани
Ваните от фаянс се мият с разтвор на калцинирана сода (или сода за хляб) в гореща вода (25 грама сода на 1 л вода). После се измиват с чиста гореща вода и се изтриват с вълнен плат.
Печена тиква Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дън...
Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...
Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...
За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...