Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на оттенъците и съчетанията, изисканите линии и почерка на майстора – всичко това може да се повтори в отделни елементи на декора или да стане начало на цялата концепция на интериорния дизайн.
Ар Нуво (на френски: art nouveau, „ново изкуство“) е стил в изящните изкуства, архитектурата и приложните изкуства. В различните страни той се нарича още Модерн стайл (Modern Style), Модернизъм (Modernisme), стил Либерти (Stile Liberty) или Виенски сецесион, Югендщил (Jugendstil) и в Русия Щил Модерн. Интериорният дизайн в стил Ар Нуво скоро се харесва на любителите на природата. Ар Нуво приветства интериора, където всички елементи изглеждат като природни, естествени, а не направени и измислени от човека. За това говори отказа от прави линии и ъгли.
В стая направена в Ар Нуво стил - няма да видите дори ъглите. Те са скрити и заоблени. Същото може да се каже и за мебелите. Ар Нуво забранява използването на мебели с груби, остри ъгли, мебелите трябва да бъдат опростени с полукръгла форма. В рисунките и разцветките на интериора в стил Ар Нуво преобладават цветове, които съществуват в природата и рисунки - геометрични фигури образуващи реалистични образи. Това могат да бъдат зигзаг, триъгълници, овали и други. Особено предпочитание се отделя на кръга.
"Символът на слънцето" може да се забележи в дизайна на Ар Нуво стила много по-често от други фигури. Както и използването на нови и често скъпи материали; внимание към детайла и изработката; отхвърляне на предишните стилове в изкуството.. Особено характерни за Ар Нуво са всевъзможните вълнообразни форми — ластари, пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси.
Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как тов...
Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...
Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...
Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...