Още рецепти » Народни лекове срещу сенна хрема

 Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на прах, тютюнев дим, разни миризми от парфюми и газове, топло, студено, лекарства и др. При контакт с прашеца се явява бурна реакция със запушване на носа, кихане, отделяне на голямо количество воднист секрета, сърбеж и сълзене на очите, парене в гърлото, подуване на клепачите и устните, главоболие, астматични пристъпи, задух и т. н. Тези пристъпи траят няколко часа, преминават и на другия ден и при нова среща с алергена, се повтарят. Народните лечители препоръчват безвредни рецепти и билки, които дават добри резултати:
• Приготвя се смес от по 50 г жълт кантарион (листа и цвят), пача трева, бял равнец (цвят), листа от нашата конусообразна топола, полски хвощ и салвия. 2 пълни с. л. от сместа се запарват с 500 мл вряща вода. Вари се 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 чаша от 75 мл (а за деца наполовина) 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер два часа след ядене.
• Вечер да се изяжда по 1 купичка кисело мляко, разбъркано с няколко скилидки счукан чеснов лук.
• Правят се промивки на носа, може с детска помпичка със солена вода (на 200 мл вода, 1/4 чаена лъжичка морска сол) или отвара от корените на бяла ружа или от полски хвощ (листа и цвят) – по 2 с. л. се запарват с 500 мл вряща вода, първата ври 20 минути, а втората 10 минути. След промивката се капват във всяка ноздра по 2 капки, пресен, изстискан сок от кромид лук, разреден с чист маслинен зехтин по равно.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

Цветовете в кухнята

Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Начало