Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който достига 1,5-2 м височина. Четириръбистото стъбло се разклонява силно. Тесните листа са кожести, сивозелени, многогодишни. Цветовете са дребни, небесносини до виолетови. Събрани са в къси гроздовидни съцветия по върховете на разклоненията. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късна есен.
Въпреки че е многогодишен, розмаринът не издържа на много ниски температури. Под минус 20 градуса измръзва цялата му надземна част, а при минус 30 градуса и корените му. Предпочита почвата да е рохкава, пропусклива. Реакцията на почвения разтвор да е алкална. На суша е силно устойчив. Поради тези му особености се среща свободно в района на Черноморието. Почти в цялата страна може да се отглежда в градините, в зависимост от местните условия, със или без покриване през зимата.
Размножаване
Розмаринът се размножава предимно вегетативно. Резниците се вкореняват във вода или в лека почвено-пясъчна смес. Вкоренените резници се засаждат на постоянно място на разстояния 30 х 30 см. Много добре се развиват растенията, отглеждани в саксии с диаметър 30-35 см. Успешно презимуват и са с привлекателен външен вид, ако през зимата ги внесете в хладни стаи или остъклени балкони. Голяма грешка е саксиите да се внасят в много топли помещения, със сух въздух. Това е особено фатално, ако ги внесете, след като навън е станало студено и растенията почти са се приготвили за зимни условия. В този случай листата пожълтяват и окапват.
За да се предодврани дисбалансът във водното съдържание, трябва да се регулира като почвената, така и въздушната влажност. Температурата да се намали до стойности поне около 10 градуса. Растенията да се осветляват оптимално.
Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...
В центъра на всяка баня е изворът на живота – водата. Отмина времето на унифицирането на тези помещения в дома. Следващите няколко идеи могат да ви вдъхновят и следвайки ги, да постигнете красота и...
Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...
Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...