Още рецепти » Как да си отгледате хмел

 Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни, със сърцевидна основа и едроназъбени. Отгоре са гладки, а отдолу мъхести. Мъжките цветове са в метловидни съцветия с бели или зеленикави околоцветници. Женските – в конични съцветия, чиито листа се разрастват и образуват подобие на мека, зелена шишарка. В основата на всеки лист има по два цвята. Цъфти през юни-август. Плодовете узряват през юли-септември.
За да отгледате хмел се нуждаете от полусенчесто място. Може да расте и на слънце, но в този случай се напада по-често от листогризещи насекоми. Най-добре е, ако участъкът е защитен от северните ветрове.
Почвата е желателно да е богата – плодородна и глинеста, и влажна, но не мокра, с песъчлива, пропускаща водата подпочва.
Хмелът се засажда в ямки или канавки, на дълбочина 55-60 см, в които се изсипва по кофа оборски тор, а отгоре се допълва с почва. Засаждането става през пролетта. Можете да използвате и резници, които се взимат от 3-8-годишни растения. Разстоянието между растенията трябва да бъде 1 м.
Хмелът се нуждае от опора. След засаждането на растенията трябва да почиствате от плевели, да разрохквате почвата и ако е сухо, да поливате. През първата година премахвайте слабите филизи от растението. През втората година се образуват по-малко стебла, но повече цветове. Хмелът трябва да се тори през 2-3 години, тъй като употребява голямо количество хранителни вещества от почвата. Трябва да следите корените да не завладеят простраството около растението, тъй като след това трудно се „гонят” от там.
Размножава се чрез делене на коренището, коренови издънки, по-рядко чрез семена. Използва се за вертикално озеленяване, маскировка на сгради и огради.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Как да сготвим сьомга

Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Сгъваемите врати – удобство в интериора

Според начина на отваряне вратите се делят на крилати, сгъваеми, плъзгащи се и въртящи се. По силата на своите конструктивни особености последният тип се използва предимно за помещения с голям поток п...

Начало