Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипове. Необикновена красота им придават ярките лилаво-виолетови прицветници, които обкръжават групата от три дребни жълто-кремави цветове. В естествените условия на родината си Бразилия бугенвилеята цъфти през цялата година. У нас обаче тя има силно изразен период на покой. Сред хибридите има бугенвилеи с бели, жълти, оранжеви, червени, кафеникаво-червени прицветници. Червените горни листа могат да се поддават на спонтанни наследствени изменения и при размножението да дадат чисто бели сортове. Градинарите препоръчват да се отглеждат основно в оранжерии.
Сред най-известните бугенвилеи са голата В. glabra и прекрасната В. spectabilis.
Бугенвилеята се използва по-скоро като голямо саксийно растение. На пълно слънце цъфти до 3 пъти през лятото. В рамките на едни месец тя трябва да се подхранва 3-4 пъти. След като прецъфтят цветовете, изрежете филизите и растението ще стане още по-пищно и гъсто. Цъфтенето на това красиво растение може да се очаква от пролетта до късното лято при условие, че растението се намира на топло и слънчево място, най-добре е да не е в затворено помещение. В хладното, дъждовно лято прицветниците не се оцветяват. И тъй като бугенвилеята е много чувствителна на студ, не трябва да забавяте пренасянето й в стаята през есента. В периода на зимен покой растението трябва да се постави на хладно място, това съществено влияе на нейния цъфтеж през пролетта. Растението се държи през зимата при температура 12-14 градуса. Изисква ярко осветление без засенчваме през лятото и добро проветряване без течение.
каре
Жажда
През лятото трябва да поливате бугенвилеята обилно, тъй като дори и кратковременното пресъхване на почвения субстрат може да доведе до окапване на цветовете. През зимата трябва да поливате по-малко, но да следите почвата да не остане изсъхнала. Бугенвилеята се нуждае и от често пръскане на листата.
Как се хваща
Бразилската красавица се размножава с вдървени резници от върха на растението. Резниците се взимат през есента от старите филизи и се вкореняват при температура, по-висока от 25 градуса.
Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...
Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...
Знаете ли, че добре познатото ни восъче е представител на един много богат ботанически род - хоя (Hoya). В него са включени около 200 вида. Най-широко разпространен е H. carnosa - месеста хоя. ...
Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...