Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипове. Необикновена красота им придават ярките лилаво-виолетови прицветници, които обкръжават групата от три дребни жълто-кремави цветове. В естествените условия на родината си Бразилия бугенвилеята цъфти през цялата година. У нас обаче тя има силно изразен период на покой. Сред хибридите има бугенвилеи с бели, жълти, оранжеви, червени, кафеникаво-червени прицветници. Червените горни листа могат да се поддават на спонтанни наследствени изменения и при размножението да дадат чисто бели сортове. Градинарите препоръчват да се отглеждат основно в оранжерии.
Сред най-известните бугенвилеи са голата В. glabra и прекрасната В. spectabilis.
Бугенвилеята се използва по-скоро като голямо саксийно растение. На пълно слънце цъфти до 3 пъти през лятото. В рамките на едни месец тя трябва да се подхранва 3-4 пъти. След като прецъфтят цветовете, изрежете филизите и растението ще стане още по-пищно и гъсто. Цъфтенето на това красиво растение може да се очаква от пролетта до късното лято при условие, че растението се намира на топло и слънчево място, най-добре е да не е в затворено помещение. В хладното, дъждовно лято прицветниците не се оцветяват. И тъй като бугенвилеята е много чувствителна на студ, не трябва да забавяте пренасянето й в стаята през есента. В периода на зимен покой растението трябва да се постави на хладно място, това съществено влияе на нейния цъфтеж през пролетта. Растението се държи през зимата при температура 12-14 градуса. Изисква ярко осветление без засенчваме през лятото и добро проветряване без течение.
каре
Жажда
През лятото трябва да поливате бугенвилеята обилно, тъй като дори и кратковременното пресъхване на почвения субстрат може да доведе до окапване на цветовете. През зимата трябва да поливате по-малко, но да следите почвата да не остане изсъхнала. Бугенвилеята се нуждае и от често пръскане на листата.
Как се хваща
Бразилската красавица се размножава с вдървени резници от върха на растението. Резниците се взимат през есента от старите филизи и се вкореняват при температура, по-висока от 25 градуса.
Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...
Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходк...
Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...