Храстовидните стъбла и сивозелените листа на лавандулата служат за нисък жив плет или за „поръбване" на пътеки и бордюри, а ароматните цветове и листа се използват за сухи букети. Цветовете, които се появяват между юли и септември, невинаги са бледолилави - има бели, розови и сини сортове.
Сортове: L. spica е старата английска лавандула (90 см, сивосини цветове) - изберете сорта Hidcote (45 см, тъмновиолетови цветове в гъсти класове). Munstead е със зелени листа, Loddon Pink е с розови цветове. L. vera е холандската лавандула - бледосиня, със здрави стъбла, височина 90 см - 1,2 м.
Място и почва: Всякаква почва (за предпочитане варовита), стига да е с добри дренажни свойства. Най-добре се чувства на ярко слънце, но вирее и на полусянка.
Подкастряне: Отстранете стъблата, когато цветовете повехнат, след това подкастрете растението през април. Не режете старите части.
Размножаване: Заложете зелени резници в сандъче през лятото или през есента.
Плодовете на ореха отреждат мястото му на един от най-ценните овощни видове, отглеждани у нас. Богатото съдържание на мазнини, белтъчини, въглехидрати, минерални соли и витамини в ядките прави плодове...
Подправката в свежо състояние се използва за ароматизиране на салати, супи, сосове, маринати, за приготвяне на таратор, кисели краставички, при зеленчукови концентрати и рибни консерви. Използват се л...
В областите с умерен климат и до стена с южно изложение или в по-топлите части на страната това растение може да се отглежда като вечнозелен цъфтящ храст, но най-често се третира като многогодишно и п...
Чесънът се отличава с високо съдържание на азотни и безазотни хранителни вещества, минерални соли и витамини, предимно витамин С. Особено ценна негова състава е чесновото масло, което има забележителн...