Истинско кафеено дърво (Кофея арабика) може да се отглежда при стайни условия и след няколко години да цъфти. Разновидността nana е по-малка, но зацъфтява по-скоро.
Ако очаквате привлекателен храст с тъмни лъскави листа, няма да останете разочаровани. Но ако се надявате да получите кафеени зърна за закуска, откажете се. Растението не е взискателно, но не бива да допускате засушаване на почвата и въздушни течения. Достига височина над 120 см, но тя може да се контролира чрез пензиране през пролетта.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата.
Светлина: Ярка, но не пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: През пролетта, на всеки две години.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото; можете да засеете и сурови кафеени зърна.
Нови растения от хелксине се размножават вкъщи, а не в оранжериите. От пораснало растение се взема малка туфичка и се поставя върху повърхността на влажна почва в саксия. Скоро цялата повърхност ще се...
Това деликатно многогодишно растение става все по-популярно като полуиздръжливо едногодишно за разсаждане във висящи кошници или в градини до стени и огради. Големите цветове са бели, розови или бледо...
Цветовете са много нежни (венчелистчетата са почти ципести) и живеят кратко, но имат особено очарование. Понасят сухо време, при което биха повехнали много други растения. Многогодишният ориенталски м...
Съвременните сортове са по-издръжливи от диворастящите видове, но въпреки това растението не е подходящо за студени области и през зимата кореновите шийки трябва да се покриват с торф. През лятото на ...