Съществува голямо разнообразие от храстовидни и пълзящи пилеи и всички те се отглеждат доста лесно, дори и от начинаещи. Най-лесна за отглеждане е популярната П. кадиери с бели петна по листата. Правилата са малко – през студените вечери махайте саксиите от прозоречните первази, пензирайте стъблата от време на време, за да се разклоняват и пазете растенията от течения. Дори отглежданите от специалисти храстовидни пилеи се обезформят с годините. Тъй като резниците се вкореняват лесно, по-добре е всяка година да засаждате нови растения, вместо да запазвате старите. С изключение на П. микрофила, всички храстовидни сортове се отглеждат заради красотата на отделните листа.
Дребнолистните пилеи включват пълзящата П. нумулариифолия и П. депреса, както и подобната на папрат П. микрофила, която изпуска облачета цветен прашец, когато я побутнете през лятото.
С течение на времето имената на едролистните пилеи са се объркали. Няма проблем с разпознаването и имената на най-известните видове – П. кадиери достига височина 30 см, с възрастта се обезформя и не е привлекателна. Сортът minima е по-компактен. Видът П. шпруцеана е дал два популярни сорта – P. Norflok и P. Bronze, с овални или кръгли листа с релефна повърхност в преобладаващи бронзова и сребриста багри, когато расте на ярка светилна. П. инволукрата не се продава – популярен е сортът P. Moon Valley. П. репенс е по-малък от популярните видове – ниско и разклонено растение с бакърени листа.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място или полусянка, но предпазвайте от пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, като почвата трябва да просъхва между поливанията; през зимата поливайте оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година, ако ще запазвате растението.
Размножаване: Направете стъблени резници в края на пролетта или лятото.
За подправка служат младите листа (може да са свежи или изсушени) за супи и ястия от агнешко и овче месо, в консервната промишленост за сокове и други хранителни продукти. Листата са със силен и прият...
На някои изолирани места по Земята, благодарение на откъснатостта от останалия свят и на специфичните местни условия, са се развили особени форми на растителния и животинския свят, които не се срещат ...
Най-популярното агаве е столетникът, наречен така поради погрешното вярване, че цъфти веднъж на 100 години. Има два пъстри сорта – А. americana marginata (зелени листа с жълти краища) и А. americana m...
В миналото това растение е било голяма рядкост, но сега може да го намерите във всички градински центрове. Причината за това е, че през 90-те години отглеждането на градински цветя в контейнер стана м...