Рецепта 1
• Коренища от кръвен здравец 200 г
• Корени от решетка 50 г
• Семена от анасон 50 г
• Стръкове от полски хвощ 50 г
• Цветове от глог 50 г
• Листа от момина сълза 20 г
• Листа от вълнест напръстник 25 г
• Дръжки от вишни 25 г
• Плодове от хвойна 25 г
• Коренища от пирей 25 г
• Стръкове от синя тинтява 25 г
Съставките се смесват и 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 2
• Цветове от глог 50 г
• Дръжки от вишни 50 г
• Коренища от пирей 50 г
• Стръкове от полски хвощ 50 г
• Корени от решетка 100 г
• Семена от анасон 80 г
• Плодове от хвойна 50 г
• Стръкове от синя тинтява 50 г
Съставките се смесват и 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 3
Смесват се 20 г стръкове от полски хвощ, 20 г стръкове от синя тинтява, 20 г корени от решетка, 25 г цвят от жълт смил, 50 г корени от кисел трън, 50 г корени от кръвен здравец.
2 с. л. от сместа се слагат в ½ л вода и се варят 5 минути. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди хранене. Вечер се изпиват 2 ч. л. пектин.
Рецепта 4
Смесете 15 г стръкове от полски хвощ, 15 г листа от момина сълза, 25 г хвойнови плодчета, 20 г корен от ревен, 20 г стръкове от синя тинтява, 25 г коренище от пирей, 40 г корен от кисел трън и 50 г корен от кръвен здравец.
2 с. л. От сместа се слагат в 1/2 л вода се варят 5 минути. Отварата се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене. Вечер – 1 ч. л. пектин.
Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...
Това е една изпитана старинна рецепта срещу стенокардия и исхемична болест на сърцето. Тя смело може да се използва и днес. Настържете пресен хрян. 1 ч. л. от получената кашица смесете с с толко...
По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Важно за тях е избягването на консумацията на животински мазнини, на пържени, пушени и пикантни ...
На празничните трапези много трябва да внимават с вида и количеството на консумираните храни страдащите от стомашно-чревни заболявания. Важно е да се ограничи консумацията на пикантни ястия, на животи...