Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обогатяват почвата с азот. И тикви можете да засаждате в свободните пространства край дърветата. Ранните зеленчуци – лук, чесън, салата, репички, ранни домати и ранно зеле също са подходящи да се отглеждат в междуредията. Може да настаните там ранни картофи, защото ще освободят място още през юли и няма да изпият водата на овошките. По тази причина няма да е лошо да си направите и леха моркови.
Не засаждайте край дърветата пипер, праз, зеле, късни домати. Всички те не могат да растат без вода, а късните поливки през есента са вредни за овошките, особено младите, защото растежът им се удължава и има опасност от измръзване през зимата.
В никакъв случай под дърветата не трябва да се отглеждат житни култури. Те образуват плътна мрежа от корени и по този начин изпомпват хранителните вещества и влагата от почвата. Това е особено опасно за младите дръвчета, защото житните съседи изяждат азота и фосфора от почвата. Маслодайните култури и многогодишните фуражни тревни растения също пият водата и изсмукват хранителните вещества от почвата. Те не са подходящи да растат между дърветата в сухи райони.
Ако искате да се порадвате на цъфтежа на фритиларията, през август трябва да пристъпите към засаждането й. Намерете й слънчево място и не забравяйте да помислите за това, че растенията трябва да се с...
През декември, ако все още не сте почистили и събрали опадалата шума около ореха и лешника, трябва да го направите и да изнесете отпадъка извън насажденията. Можете да подхраните с фосфорни и калиеви ...
За да предизвикате втори цъфтеж на ралицата, трябва веднага след първото прецъфтяване на цветовете да изрежете растенията близо до повърхността на почвата. Когато растенията израснат отново, на тях ще...
Мостово присаждане се прилага при наличието на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сок...