През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я имаме като украшение в градината.
През есента или пролетта
Плодовете на офиката се събират през ноември. Те се разтриват добре, за да се изчистят от месестата им обвивка. Засяват се в лехи с бразди. Покриват се с почва, на три пъти по-дебел слой от големината на семената.
За да се предпазят от много ниските зимни температури е добре да се покриват с подръчни материали и клонки.
Ако количеството на получените семена е малко, могат да се засеят в сандъчета с много лека почва, в състава на която да има и пясък.
Можете да засеете семената на офиката и през пролетта. Тогава те ще поникнат за няколко седмици и няма да имат нужда от покритие.
Школуването
Когато навършат две години са готови младите фиданки да бъдат школувани. Те се изваждат от лехата и се засаждат на новите си места на по-големи разстояния едно от друго – от 0,50 м до 1 м. Грижите за младите растения продължават. Те се окопават редовно, а при засушаване, се поливат. Най-подходящ сезон за новото засаждане е есента. Възможно е и напролет, но преди разлистването и новата вегетация.
Полагат се грижи и за здравето на офиката. Често тя страда от ръжда на листата.
Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...
Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...
В доста дворове и вилни места досега не са успели да намажат с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е целогодишно тези ...
За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...