Градина » Присаждайте кактусите внимателно

 Присаждайте кактусите внимателно

Присаждането на кактуси не е сложна операция, но са важни спазването на абсолютна стерилност и бързината на работа. За да добиете опит и да не съсипвате кактусите, отначало потренирайте върху някакъв зеленчук – картоф или ряпа.
Кактусът, избран за подложка, трябва да е напълно здрав и в състояние на активен растеж. С остър скалпел или с бръснарско ножче (добре дезинфекцирани) отрежете върха на подложката на около 1-2 см. След това я скосете от всички страни. Направете още строго хоризонтален срез, като отрязаната част трябва да остане на мястото си. Бързо направете същото с присадника и махнете оставената тъкан върху подложката, като на нейно място бързо наместите присадника, така че проводящите им снопчета максимално да съвпадат. Фиксирайте добре двата компонента с ластиче или тежест, поставена отгоре. Доброто срастване става за около месец, но можете да махнете закрепящите ластичета или тежест още на 5-7 ден.

Кога се налага операцията

• За спасяване на загиващо растение, при което запазената здрава тъкан не е достатъчна за вкореняване.
• За ускоряване на растежа и по-скорошно достигане до цъфтеж.
• За създаване на оригинални декоративни ефекти.
• За отглеждане на безхлорофилни, монстрозни и кристатни кактуси.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Наторете вторите култури, за да родят повече

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...

Сменяйте на части почвата на лимона

У нас лимонът може да се отглежда само като саксийно растение. Обикновена практика е през зимата да му се осигурява принудителна почивка в хладно помещение (6-8 градуса), а напролет да се изнася на те...

Предизвикайте живите камъчета да цъфнат

Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...

Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението ...

Начало